dinsdag 27 oktober 2015

Natural Beauty?

Fotoserie Ben Hopper: Natural Beauty
 




 

Hierboven zie je vijf foto's uit de nieuwe fotoserie 'Natural Beauty' van de Londenaar Ben Hopper. Eind augustus dit jaar is er een interview met C-Head's Magazine over deze spraakmakende fotoserie. Behaarde oksels bij vrouwen lijken vandaag de dag een taboe te zijn. Tijd om deze te doorbreken, zou je bijna kunnen zeggen.

In een interview met Huffington Post laat Hopper blijken dat hij door deze fotoserie niet wil zeggen dat hij graag wil dat alle vrouwen hun okselhaar laten groeien. Hij wil laten zien dat het een mogelijkheid is en dat men het niet direct af zou moeten schrijven. Hij wil mensen graag na laten denken over de schoonheidsidealen van de maatschappij. Zijn opmerking maakte veel los bij velen, wat waarschijnlijk komt door het feit dat het een onderwerp is waar iedereen mee te maken heeft en waar iedereen wel wat van vindt.

Hopper is al begonnen met zijn fotoserie in 2007. Tot 2014 was hij nog niet geheel tevreden met zijn werk en bovendien wachtte hij op een goed moment om 'Natural Beauty' te publiceren. Pas toen Madonna in maart 2014 haar foto op Instagram plaatste van zichzelf met okselhaar besefte hij dat dit het perfecte moment was om 'Natural Beauty' te publiceren. De maand erna verschenen de eerste foto's in Huffington Post.

Schoonheid. Wat is dat nu eigenlijk? Wie bepaalt wat schoonheid is? Waarom vinden wij sommige dingen mooi en andere dingen niet? Dit zijn vragen die in ons opkomen bij het kijken naar deze foto's. Ze zijn stuk voor stuk erg mooi, maar toch geven ze ons een gek gevoel. Een gevoel alsof er iets niet klopt. Wellicht dat dat gevoel weggenomen wordt als de beharing van de foto verdwijnt.

Toch is het gek dat wij dingen die natuurlijk zijn en die wij ook zelf hebben, zoals okselhaar, vreemd zijn gaan vinden door de jaren heen. Apart dat een schoonheidsideaal zo geïnternaliseerd kan zijn zonder dat je het doorhebt. Als je erover nadenkt is het hebben van okselhaar heel erg normaal en is haar eigenlijk helemaal niet vies. Toch komen er vaak negatieve gevoelens bij ons op als wij ernaar kijken.

Welke associaties komen er bij jou op bij okselhaar? Krijg jij een ander gevoel bij okselhaar bij mannen dan bij vrouwen? Denk je dat okselhaar, net als gezichtsbeharing, een trend is of zijn er andere motieven voor het wel of niet ontharen van onze oksels?

"Alles heeft z'n schoonheid alleen ziet niet iedereen dat altijd."

- Confucius, Chinese filosoof


~ Annerie, Anouk en Rachèl


http://blog.therealbenhopper.com/2015/08/31/interview-for-c-heads-magazine/#more-2216