woensdag 28 oktober 2015

Veel haar alleen een mannending?

Bij de ontwikkeling van de trend van lichaamsontharing is het ook van belang om kort stil te staan bij biologische aspecten van beharing. Ondanks dat we aannemen dat mannen hariger zijn dan vrouwen kan de hoeveelheid haargroei erg verschillen, afhankelijk van factoren zoals leeftijd, genen en ‘ras’. Dit weerlegt de gedachte dat alle mannen meer haar hebben dan alle vrouwen. Mannen en vrouwen hebben verschillende haargroeipatronen en die zijn afhankelijk van de balans tussen de hormonen testosteron en oestrogeen. Als gevolg hiervan hebben mannen gemiddeld genomen meer haargroei op het gezicht, de borst, rug, benen, armen en schaamstreek dan vrouwen.

 


Een toegenomen hoeveelheid haargroei kan bij vrouwen een onderliggende aandoening weergeven, echter is dit niet regelmatig het geval. Slechts 1% van de vrouwen die een arts bezoekt in verband met haargroei wordt gediagnosticeerd met een endocriene (afgifte hormonen) stoornis. Echter wordt er geschat dat 20% van de vrouwen leidt aan een vorm van Polycysteus ovarium syndroom. Dit is een aandoening waarbij een overmatige hoeveelheid haargroei, een storing in de menstruatie en obesitas worden gezien in combinatie met vergrote cysteuze eierstokken. Regelmatiger wordt gezien dat vrouwen genetisch gevoeligere haarzakjes hebben voor androgeen (eveneens een hormoon), waardoor er meer haargroei plaatsvindt wanneer het oestrogeen/androgeen evenwicht verschuift. Dit gebeurt in veranderende processen van het lichaam zoals de puberteit, zwangerschap, menopauze of stress. Daarnaast neemt bij beide geslachten veel van ons lichaamshaar af met de leeftijd, maar wordt het gezichtshaar doorgaans meer.

Desalniettemin heeft haargroei ook functioneel nut.

Lichaamsbeharing is dus niet alleen maar verbonden met mannen. Of mensen vinden dat vrouwen teveel haar hebben is niet alleen biologisch te verklaren, maar vooral ook door sociale- en culturele aspecten. Lees daarover verder bij de sociaal-culturele aspecten.

 
~ Annerie, Anouk en Rachèl

 

Toerien, M., Wilkinson, S., 2003, Gender and body hair: Constructing the feminine woman, Women’s Studies International Forum, Vol. 26, No. 4, pp. 333 – 344

Geen opmerkingen:

Een reactie posten