woensdag 28 oktober 2015

Lichaamsbeharing in mythen en sagen

Bij de ontwikkeling van de trend van lichaamsontharing kan er vanuit een historisch oogpunt worden gekeken naar hoe er in het verleden over lichaamsbeharing bij mannen en vrouwen werd gedacht.

In mythologische verhalen kan men zien dat lichaamshaar op symbolische wijze verschillend is gekoppeld aan mannen en vrouwen. Van oudsher wordt mannelijke beharing gelijk gesteld aan mannelijkheid en wordt vrouwelijk lichaamshaar in verband gebracht met baldadigheid en de ontkenning van vrouwelijke seksualiteit. Vandaar dat de voorkeur uitgaat naar een vrouw zonder of met heel weinig lichaamshaar, zoals te zien is bij De Geboorte van Venus.
 
De Geboorte van Venus
 
Hoewel enkele benaderingen harige vrouwen erotiseren en zien als aantrekkelijk, krachtig en zeer geslachtelijk, geldt dat vrouwelijk lichaamshaar in het algemeen met andere termen in verband wordt gebracht. Namelijk met krankzinnigheid, hekserij en de duivel. Dit terwijl mannelijk lichaamshaar (vooral gezichtshaar) wordt gelinkt aan macht, kracht, vruchtbaarheid, leiderschap, lust en mannelijkheid.

Bovenstaand verband tussen lichaamsbeharing en mannelijkheid is deels biologisch te verklaren (zie biologische aspecten) doordat haar gaat groeien op het moment dat mannen geslachtsrijp worden. Maar, dit geldt ook voor vrouwen. Waar komt dan de associatie vandaan tussen lichaamshaar en in het bijzonder mannelijke vruchtbaarheid en macht?

Een evolutionaire verklaring hiervoor suggereert dat de link uit zeer vroege tijden komt, waarin een harige man er stoerder/angstaanjagender uitzag voor zijn rivalen en dus hielp dit om seksuele dominantie te verkrijgen. Echter, zo’n uitleg gaat absoluut niet kritisch om met de huidige sociale normen en structuren, te lezen bij de sociaal-culturele aspecten.  


~ Annerie, Anouk en Rachèl
 


 

Toerien, M., Wilkinson, S., 2003, Gender and body hair: Constructing the feminine woman, Women’s Studies International Forum, Vol. 26, No. 4, pp. 333 – 344
Fahs, B., Delgrado, D.A., 2011, The specter of excess: Race, class and gender in women’s body hair narratives, p. 13-25


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten